RESEARCH OF EXTRACTION PROCESS AND CHEMICAL COMPOSITION OF Pluchea indica (L.) Less. ESSENTIAL OIL IN THAI NGUYEN

Authors

  • Luu Hong Son Thai Nguyen University of Agriculture and Forestry - TNUS

DOI:

https://doi.org/10.51453/2354-1431/2022/806

Keywords:

Pluchea indica (L.) Less, essential oil, extraction, box-behnken

Abstract

According to modern medicine, many studies prove that chrysanthemum has antioxidant, anti-inflammatory, anti-ulcer, antipyretic, hypoglycemic, diuretic and anti-bacterial activities and many useful uses and effects. The purpose of the study is to investigate single factors affecting the extraction process of essential oils. On the basis of surveying factors affecting extraction conditions by experimental planning method Box- Behnken has found the optimal temperature condition is: 100.41oC; The optimal solvent/material ratio is: 1.65 (mL/g); The optimal time parameter is: 58.65 minutes. It has been identified that essential oils have 25 substances with high biological value, essential oils exhibit antibacterial and antioxidant activities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

[1]. Nguyễn Thị Chung (1999), Nghiên cứu thành phần hóa học của tinh dầu cúc tần Pluchea indica (L.) less ở Nghệ An, Luận văn thạc sỹ khoa hóa học Đại học Vinh 1999.

[2]. Võ Văn Chí (1999), Từ điển cây thuốc Việt Nam.Nxb y học 1999.

[3]. Đinh Thị Kim Hoa , Nguyễn Thị Tình , Tạ Thị Lượng, Nguyễn Văn Duy, Nguyễn Thị Trà My, Lê Thị Hồng Ngọc, Nông Thị Hồng Ngọc, Vi Đại Lâm, Lưu Hồng Sơn (2021), “Nghiên cứu quy trình tách chiết carotenoid tổng số từ lá cúc tần (pluchea indica less.) thu hái tại thái nguyên”.

[4]. PGS.TS.Phạm Đình Hùng, và cộng sự (2005), “Nghiên cứu tách chiết, xác định cấu trúc các hợp chất có hoạt tính sinh học cao từ các cây thuộc họ cúc, cà phê, ô rô, bứa và một số họ khác mọc phổ biến ở miền nam Việt Nam”.

[5]. Lê Mai Hương (2020), Nghiên cứu các yếu tố ảnh hưởng đến khả năng tách chiết tinh dầu từ lá trầu không và đánh giá hoạt tính kháng khuẩn của tinh dầu, Luận văn tốt nghiệp chuyên ngành công nghệ thực phẩm Đại học Nông Lâm Thái Nguyên.

[6]. Phạm Thanh Kỳ (1998), Bài giảng dược liệu, Đại học dược Hà Nội.

[7]. Đỗ Tất Lợi (1997), Cây thuốc Bắc Nam, Nxb Y học.

[8]. Đỗ Tất Lợi (2004), “Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam”, tr. 668- 669. Nxb y học.

[9]. Lã Đình Mới (2001), Tài nguyên thực vật có tinh dầu ở Việt Nam, Nxb Nông nghiệp Hà Nội.

[10]. Nguyễn Duy Phước (2003), Nghiên cứu thành phần hóa học của tinh dầu cây cúc tần (Pluchea indica(L.) Less) ở Hà Tĩnh, Luận văn tốt nghiệp chuyên ngành hóa hữu cơ Đại học Vinh.

[11]. Cho et al. (2012), Crude aqueous extracts of Pluchea indica (L.) Less. inhibit proliferation and migration of cancer cells through induction of p53-dependent cell death. BMC complementary and alternative medicine, 12, 265.

[12]. Lê Văn Hạc, Nguyễn Thị Chung, Nguyễn Xuân Dũng, Hồ Quang Trung, and Piet.A.Leclerq constituents of leaf and root essentianal oil of Pluchea indica(L.) Less from Viet Nam, J.of essential oil- Brearing Plant.2000, Vol. 3, No.1, pp 21-29.

Published

2022-11-17

How to Cite

Lưu Hồng, S. (2022). RESEARCH OF EXTRACTION PROCESS AND CHEMICAL COMPOSITION OF Pluchea indica (L.) Less. ESSENTIAL OIL IN THAI NGUYEN. SCIENTIFIC JOURNAL OF TAN TRAO UNIVERSITY, 8(3). https://doi.org/10.51453/2354-1431/2022/806

Issue

Section

Natural Science and Technology

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2